Przyprawy przyspieszające metabolizm
Przyprawy przyspieszające metabolizm
Jak skutecznie przyśpieszyć metabolizm? Dużo osób ma twardy orzech do zgryzienia związany z tym zagadnieniem. Niemniej jednak naprawdę jest to możliwe. Między innymi ważne jest spożywanie produktów z odpowiednimi przyprawami. Co warto używać w trakcie przyrządzania dań? Jakich elementów nie powinno się unikać, aby uzyskać szybszy – niż w tym momencie – metabolizm?
Czym charakteryzują się pieprz i ostra papryka?
Nie macie w domu takich przypraw? W takim razie warto iść do najbliższego sklepu i się w nie po prostu zaopatrzyć. Czarny pieprz to źródło piperyny. Badania pokazują, że spożywanie produktów z dodatkiem tego elementu jest w stanie poprawić przemianę materii nawet o kilka procent w porównaniu do stanu poprzedniego. Takie same właściwości wykazuje ostra papryka. Trzeba potwierdzić, że papryczka chili to źródło kapsaicyny. Eksperci nie mają wątpliwości – stosowanie jej ma pozytywny wpływ na przyśpieszony metabolizm. To oczywiście przekłada się na mniejszą wagę. Oczywiście, warto stosować takie przyprawy z umiarem – szczególnie chodzi o ostrą paprykę, aby spożywanie potraw nie wiązało się z jakimkolwiek dyskomfortem. Innym plusem tych przypraw jest fakt, że nadają one smaku i indywidualnego charakteru daniom. Można je dodawać na przykład do kanapek, sałatek, doprawiać nimi mięsa itp.
Jakie działanie ma imbir?
Ciekawostką jest fakt, że także imbir wykazuje pozytywne właściwości w tym temacie. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób stosuje tego typu przyprawy. Imbir może być dodawany nie tylko do potraw, ale również do napojów. Ma bowiem nie tylko właściwości dotyczące przyspieszenia przemiany materii. Jest również idealny w okresie jesienno-zimowym, kiedy to warunki panujące na dworze nie są sprzyjające. Wszystko dlatego, że imbir rozgrzewa organizm. Jeśli zatem zastanawiacie się, jak skutecznie przyspieszyć metabolizm, to warto wziąć pod uwagę, że na co dzień stosowane przyprawy mogą pomóc w uzyskaniu tego konkretnego efektu.