Żelazo dla kobiet w ciąży – jakie wybrać? Tego nie może zabrać w Twojej diecie!
Żelazo dobrze przyswajalne dla kobiet w ciąży
U kobiet w ciąży szczególnie wzrasta zapotrzebowanie na dobrej jakości żelazo. Jest ono odpowiedzialne m. in. za tworzenie się krwinek w szpiku kostnym. Jest ono składnikiem hemoglobiny oraz mioglobiny, w których odgrywa ważną rolę podczas transformacji tlenu do płuc i mięśni.
Co ważne, zbyt mała podaż żelaza może spowodować wystąpienie anemii. Notuje się zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby, dlatego warto spożywać zarówno żywność, jak i preparaty o wysokim stopniu wchłanialność żelaza.
Żywienie a przyswajalność żelaza
Sposób odżywiania się kobiety w ciąży nie pozostaje bez znaczenia. Zostało udowodnione, że dziecko znacznie lepiej rozwija się w łonie matki, jeśli jest ona zdrowa oraz w pełni sił, dlatego warto, aby przyszła mama już w okresie ciążowym zadbała o swój codzienny jadłospis. Nie może zabraknąć w nim pełnowartościowych produktów, które pozytywnie wpłyną na pracę całego organizmu.
Warto zwiększyć ilość spożywanego żelaza, jeśli kobieta w ciąży je wegetariańsko lub wegańsko. Również suplementy diety, takie jak Chela-Ferr okażą się skuteczne. Stosując jakąkolwiek dietę, narażamy się na niedobór składników, dlatego należy stosować restrykcyjne diety tylko i wyłącznie pod nadzorem specjalisty.
W jakich produktach znajduje się żelazo?
Poznaj produkty, które obfitują w wysoką zawartość żelaza.
Bardzo dużo żelaza zawierają produkty zwierzęce. Znacznie mniej można go znaleźć w rybach:
– wątroba wieprzowa zawiera 18.7 mg żelaza/100 g produktu
– kiszka krwista zawiera 16,9 mg żelaza/100 g produktu
– wątróbka z kurczaka zawiera 9,5 mg żelaza/100 g produktu
– świeża sardynka zawiera 1,4 mg żelaza/100 g produktu
– świeży łosoś zawiera 1 mg żelaza/100 g produktu
Świetnym dopełnieniem dla produktów odzwierzęcych są zboża, ziarna, orzechy i nasiona, które również zawierają sporo żelaza:
– otręby pszenne zawierają 14,9 mg żelaza/100 g produktu
– pestki dyni zawierają 15 mg żelaza/100 g produktu
– mak niebieski zawiera 8,1 mg żelaza/100g produktu
Jakie suplementy z dużą zawartością żelaza warto stosować w czasie ciąży?
Warto jak najszybciej włączyć suplementację wysoko przyswajalnego żelaza w okresie ciąży.
Codzienne zapotrzebowanie kobiety w ciąży wynosi 27 mg
Istotne jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości produkt, jak np. Chela-Ferr, który zawiera aż dwie wysoko przyswajalne formy żelaza.