Żelazo dla kobiet w ciąży – jakie wybrać? Tego nie może zabrać w Twojej diecie!

Żelazo dobrze przyswajalne dla kobiet w ciąży

U kobiet w ciąży szczególnie wzrasta zapotrzebowanie na dobrej jakości żelazo. Jest ono odpowiedzialne m. in. za tworzenie się krwinek w szpiku kostnym. Jest ono składnikiem hemoglobiny oraz mioglobiny, w których odgrywa ważną rolę podczas transformacji tlenu do płuc i mięśni.

Co ważne, zbyt mała podaż żelaza może spowodować wystąpienie anemii. Notuje się zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby, dlatego warto spożywać zarówno żywność, jak i preparaty o wysokim stopniu wchłanialność żelaza.

Żywienie a przyswajalność żelaza

Sposób odżywiania się kobiety w ciąży nie pozostaje bez znaczenia. Zostało udowodnione, że dziecko znacznie lepiej rozwija się w łonie matki, jeśli jest ona zdrowa oraz w pełni sił, dlatego warto, aby przyszła mama już w okresie ciążowym zadbała o swój codzienny jadłospis. Nie może zabraknąć w nim pełnowartościowych produktów, które pozytywnie wpłyną na pracę całego organizmu.

Warto zwiększyć ilość spożywanego żelaza, jeśli kobieta w ciąży je wegetariańsko lub wegańsko. Również suplementy diety, takie jak Chela-Ferr okażą się skuteczne. Stosując jakąkolwiek dietę, narażamy się na niedobór składników, dlatego należy stosować restrykcyjne diety tylko i wyłącznie pod nadzorem specjalisty.

W jakich produktach znajduje się żelazo?

Poznaj produkty, które obfitują w wysoką zawartość żelaza.

Bardzo dużo żelaza zawierają produkty zwierzęce. Znacznie mniej można go znaleźć w rybach:

– wątroba wieprzowa zawiera 18.7 mg żelaza/100 g produktu

– kiszka krwista zawiera 16,9 mg żelaza/100 g produktu

– wątróbka z kurczaka zawiera 9,5 mg żelaza/100 g produktu

– świeża sardynka zawiera 1,4 mg żelaza/100 g produktu

– świeży łosoś zawiera 1 mg żelaza/100 g produktu

Świetnym dopełnieniem dla produktów odzwierzęcych są zboża, ziarna, orzechy i nasiona, które również zawierają sporo żelaza:

– otręby pszenne zawierają 14,9 mg żelaza/100 g produktu

– pestki dyni zawierają 15 mg żelaza/100 g produktu

– mak niebieski zawiera 8,1 mg żelaza/100g produktu

Jakie suplementy z dużą zawartością żelaza warto stosować w czasie ciąży?

Warto jak najszybciej włączyć suplementację wysoko przyswajalnego żelaza w okresie ciąży.

Codzienne zapotrzebowanie kobiety w ciąży wynosi 27 mg

Istotne jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości produkt, jak np. Chela-Ferr, który zawiera aż dwie wysoko przyswajalne formy żelaza.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij