Żywność funkcjonalna, ekologiczna, zdrowa i naturalna
Pożywienie jest dla nas czymś bardzo ważnym. Każdemu z nas zależy na tym, by posiłki były smaczne i aromatyczne. Sycące i do tego pięknie wyglądające. Niestety nasze oczekiwania nierzadko rozmijają się z rzeczywistością. Ponadto w grę wchodzi chęć, by konkretne produkty dostarczały nam niezbędnych składników odżywczych, dodawały energii, pozwalały poradzić sobie z rozmaitymi przypadłościami natury fizjologicznej. Ostatecznie żywność ma więc spełniać wiele funkcji i jeśli wybieramy świadomie, to faktycznie zyskamy to, na co tak naprawdę liczymy. Problem rodzi się wtedy, gdy mamy zbyt dużo do wyboru. Żywność ekologiczna, zdrowa żywność, funkcjonalna, eko i tym podobne hasła niby są dość klarowne i zrozumiałe, a jednak nie do końca wiemy, co z czym się je. Która z nich jest warta uwagi, co oznacza i, czy w ogóle warto inwestować w takie produkty? Najbliżej jest nam znana zdrowa żywność, bo to po prostu te produkty, które nie obfitują w szereg substancji chemicznych. Najczęściej pozbawione są substancji konserwujących oraz barwników. Dostarczają cennych składników odżywczych, a do tego ich walory zarówno smakowe, jak i zapachowe są odpowiednimi. Kolejno do wyboru mamy żywność funkcjonalną, która zyskuje na popularności, choć głównie na rynkach zagranicznych i nie jest jeszcze dość dobrze znana. Takowa ma na celu pomagać nam zwalczać rozmaite problemy natury zdrowotnej, ma również zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób. No i na koniec ekologiczna żywność, czyli produkty, z którymi mamy właściwie najwięcej kłopotu. Do tej grupy zaliczają się produkty, w których znajdujemy przynajmniej 95% składników naturalnych, ale jak rozpoznać czy to co eko, faktycznie takowym jest? W dobie, gdy producenci wykorzystują naszą niewiedzę i pragną przede wszystkim zarobków, a nie dobra konsumenta, należy zwracać uwagę na etykiety. Czytać skład, a w przypadku ekologicznych produktów zwracać uwagę na opatrzenie odpowiednimi certyfikatami, ewentualnie logiem zielonego liścia. To z jednej strony niewiele, tylko cząstka wiedzy, która pozwala dokonywać dobrych wyborów, z drugiej zaś strony naprawdę dużo, bowiem produkty, które spożywamy każdego dnia mają wpływ na nasze zdrowie. Na dzień dzisiejszy, ale i biorąc pod uwagę przyszłość. Chemia, której nie brak w mięsach wszelkiego rodzaju, być może niewyczuwalna w pierwszej chwili, ma wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i może dać o sobie znać w przyszłości. Wtedy, gdy będzie już za późno, by zmiana diety była w stanie poprawić nasz stan.