Żywność funkcjonalna, ekologiczna, zdrowa i naturalna

Pożywienie jest dla nas czymś bardzo ważnym. Każdemu z nas zależy na tym, by posiłki były smaczne i aromatyczne. Sycące i do tego pięknie wyglądające. Niestety nasze oczekiwania nierzadko rozmijają się z rzeczywistością. Ponadto w grę wchodzi chęć, by konkretne produkty dostarczały nam niezbędnych składników odżywczych, dodawały energii, pozwalały poradzić sobie z rozmaitymi przypadłościami natury fizjologicznej. Ostatecznie żywność ma więc spełniać wiele funkcji i jeśli wybieramy świadomie, to faktycznie zyskamy to, na co tak naprawdę liczymy. zdrowe_olejeProblem rodzi się wtedy, gdy mamy zbyt dużo do wyboru. Żywność ekologiczna, zdrowa żywność, funkcjonalna, eko i tym podobne hasła niby są dość klarowne i zrozumiałe, a jednak nie do końca wiemy, co z czym się je. Która z nich jest warta uwagi, co oznacza i, czy w ogóle warto inwestować w takie produkty? Najbliżej jest nam znana zdrowa żywność, bo to po prostu te produkty, które nie obfitują w szereg substancji chemicznych. Najczęściej pozbawione są substancji konserwujących oraz barwników. Dostarczają cennych składników odżywczych, a do tego ich walory zarówno smakowe, jak i zapachowe są odpowiednimi. Kolejno do wyboru mamy żywność funkcjonalną, która zyskuje na popularności, choć głównie na rynkach zagranicznych i nie jest jeszcze dość dobrze znana. Takowa ma na celu pomagać nam zwalczać rozmaite problemy natury zdrowotnej, ma również zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób. No i na koniec ekologiczna żywność, czyli produkty, z którymi mamy właściwie najwięcej kłopotu. Do tej grupy zaliczają się produkty, w których znajdujemy przynajmniej 95% składników naturalnych, ale jak rozpoznać czy to co eko, faktycznie takowym jest? W dobie, gdy producenci wykorzystują naszą niewiedzę i pragną przede wszystkim zarobków, a nie dobra konsumenta, należy zwracać uwagę na etykiety. Czytać skład, a w przypadku ekologicznych produktów zwracać uwagę na opatrzenie odpowiednimi certyfikatami, ewentualnie logiem zielonego liścia. To z jednej strony niewiele, tylko cząstka wiedzy, która pozwala dokonywać dobrych wyborów, z drugiej zaś strony naprawdę dużo, bowiem produkty, które spożywamy każdego dnia mają wpływ na nasze zdrowie. Na dzień dzisiejszy, ale i biorąc pod uwagę przyszłość. Chemia, której nie brak w mięsach wszelkiego rodzaju, być może niewyczuwalna w pierwszej chwili, ma wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i może dać o sobie znać w przyszłości. Wtedy, gdy będzie już za późno, by zmiana diety była w stanie poprawić nasz stan.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij