Białko
Białko dla każdego sportowca stanowi bez wątpienia podstawę podczas komponowania diety. To także makroskładnik, który nie powinien być ignorowany przez nikogo- nawet osoby mało aktywne fizycznie. Białko w głównej mierze odpowiedzialne jest za budowę masy mięśniowej. To również pomoc podczas odchudzania. Wynika to z faktu, że proteiny są najbardziej sytym makroskładnikiem, a ich samo trawienie przez organizm wymaga niemałego wydatku energetycznego.
Ile białka spożywać?
Jednym z podstawowych problemów jest ilość spożywanego białka. Ta liczba jest przede wszystkim od aktywności w ciągu dnia. Dla osoby mało ruszającej się bez znacznego wysiłku wystarczający jest 1g/kg masy ciała. W przypadku osób ćwiczących więcej wynosi to około 1,5 do 2,5g. Jednakże z drugiej strony należy pamiętać by nie przesadzać z ilością białka. Zbyt duża podaż tego makroskładnika może prowadzić do nadmiernego obciążenia wątroby.
Produkty spożywcze
Głównymi źródłami białka, na których warto się skupić jest między innymi pierś z kurczaka czy indyka. Ponadto idealnie sprawdzą się jajka, nabiał czy ryby. Białka warto również się doszukiwać w produktach roślinnych takich jak soja, biała fasola czy ciecierzyca. Alternatywą dla tradycyjnego jedzenia jest zastosowanie odżywki białkowej, która ma bezpośrednio zastąpić nam proteiny. Jednakże trzeba pamiętać by nie przesadzić z podażą tego makroskładnika w ten właśnie sposób.