Białko

Białko dla każdego sportowca stanowi bez wątpienia podstawę podczas komponowania diety. To także makroskładnik, który nie powinien być ignorowany przez nikogo- nawet osoby mało aktywne fizycznie. Białko w głównej mierze odpowiedzialne jest za budowę masy mięśniowej. To również pomoc podczas odchudzania. Wynika to z faktu, że proteiny są najbardziej sytym makroskładnikiem, a ich samo trawienie przez organizm wymaga niemałego wydatku energetycznego.

Ile białka spożywać?

Jednym z podstawowych problemów jest ilość spożywanego białka. Ta liczba jest przede wszystkim od aktywności w ciągu dnia. Dla osoby mało ruszającej się bez znacznego wysiłku wystarczający jest 1g/kg masy ciała. W przypadku osób ćwiczących więcej wynosi to około 1,5 do 2,5g. Jednakże z drugiej strony należy pamiętać by nie przesadzać z ilością białka. Zbyt duża podaż tego makroskładnika może prowadzić do nadmiernego obciążenia wątroby.

Produkty spożywcze

Głównymi źródłami białka, na których warto się skupić jest między innymi pierś z kurczaka czy indyka. Ponadto idealnie sprawdzą się jajka, nabiał czy ryby. Białka warto również się doszukiwać w produktach roślinnych takich jak soja, biała fasola czy ciecierzyca. Alternatywą dla tradycyjnego jedzenia jest zastosowanie odżywki białkowej, która ma bezpośrednio zastąpić nam proteiny. Jednakże trzeba pamiętać by nie przesadzić z podażą tego makroskładnika w ten właśnie sposób.

Kwestia wyboru odżywki białkowej to również dobór zaufanego producenta. Olimp bez wątpienia jest jednym z nich. Ich suplementy można zamówić przez stronę internetową https://olimpsport.com/pl/produkty-42/odzywki-i-suplementy-130/odzywki-bialkowe-49.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij